met ANTONI

Mooie stationstuin: park Spoorloos

Achter het oude, monumentale stationsgebouw komt een mooie stationstuin, park Spoorloos. Een fijne verblijfsplek om even op de trein te wachten of gewoon lekker van de schaduw en frisse lucht van een groene omgeving te genieten.

Landschapsarchitecte Pia Kolfschoten maakte het ontwerp samen met omwonenden. Een losse, ontspannen vormgeving in contrast met de strakke patronen van de spoorzone. Verwijzingen naar het spoor zijn er nog wel: de randen van de groene veldjes doen denken aan een roestig treinspoor. In het grind op de wandelpaden worden spoorstaven verwerkt. En de pergola refereert aan een bovenleiding. Vaste planten, klimplanten en bomen zorgen voor veel kleur. Een fantastische plek, ook voor bijen en vlinders. Een mooi stukje nieuw groen in de stad.

img-fluid cta
Blikvanger is de stalen pergola straks begroeid met klimplanten.

nieuwe, groene hart Van Leeuwenhoekpark

Het groene hart van de nieuwe wijk rondom het station wordt het Van Leeuwenhoekpark op het dak van de spoortunnel.

Een uitnodigende plek voor iedereen: lekker wandelen, buiten zitten, een boek lezen, genieten van statige bomenrijen, bloesem en fris groen, spelen, picknicken of yoga doen. Met een half basketbalcourt, een trapveldje, waterspeelplaats, fontein of vlindertuin kan iedereen er ontspannen recreëren.

Het park is ontworpen door Lodewijk Baljon landschapsarchitecten met Delfts DNA in gedachten. Baljon: ‘Delft is herkenbaar aan de lange lijnen: grachten met smalle dwarsstraten en bruggetjes. Dit hebben we vertaald naar een centrale loper door het park met twee bruggen. Vanaf de loper heb je zicht op de oude en nieuwe torens van Delft.’

De TU Delft gebruikt het park als lab voor klimaatonderzoek